HTML

Bankszámlák

2000 óta 22 bankszámlát nyitottam. Már sokszor emlegettem ezt a tényt különböző helyeken, amivel mindenkit megdöbbentettem, de még sehol nem volt rá módom részletesen elmesélni, melyik banknál mikor, miért és hogyan nyitottam számlát, illetve hol, mikor és miért szüntettem meg. A blog egy olyan műfaj, amiben mindezt leírhatom, aztán vagy elolvassa valaki, vagy nem.

Ui: 2009. november 1-je óta a pénzforgalmi szolgáltatás nyújtásáról szóló törvény a bankszámlát úgy hívja, hogy "fizetési számla" Ui2: A bankszámlanyitás egy jó lehetőség arra, hogy egy csinos nő fél órán keresztül csak velem foglalkozzon, ingyen. Ui3: Igen, a banki (retail) ügyintézők többsége nő, kivéve a Citibankban.

Friss topikok

Címkék

Bitcoin utáni adózás

2016.08.01. 14:51 bankszámla

Bár nem a bankszámlákkal szorosan összefüggő téma, de talán másokban is felmerült már a kérdés, hogy vajon milyen adózási kötelezettséget von maga után, ha valaki Bitcoin-nal kezd kereskedni. Mivel a Brexitet követően én is elkezdtem a bitcoin befektetési célú felhalmozását, állásfoglalást kértem a NAV-tól a kérdésben, az alábbiakban a NAV válaszát idézem:

"Amennyiben a magánszemély Bitcoinhoz szoftver felhasználásával jut hozzá, úgy a személyi jövedelemadóról szóló 1995. évi CXVII. törvény (a továbbiakban: Szja tv.) szerinti önálló tevékenységből származó jövedelmet szerez, ennek megfelelően köteles adót fizetni és számolhatja el a költségeit.

A megvásárolt Bitcoin később devizára – például dollárra – történő átváltása során elért jövedelem a magánszemély egyéb jövedelmeként adóköteles. Megjegyzendő, hogy bár az ügylet egyébként megfelel az ellenőrzött tőkepiaci ügylet fogalmának [Szja tv. 67/A. §], tekintettel arra, hogy a bitcoinok piacát jelenleg nem ellenőrzi felügyeleti hatóság, ez a rendelkezés nem alkalmazható.

Mindezek alapján, a fentiek után 16% személyi jövedelemadó fizetési kötelezettség keletkezik, valamint az egészségügyi hozzájárulásról szóló 1998. évi LXVI. törvény (továbbiakban: Eho tv.) 3. § (1) bekezdés a) pontja értelmében a kifizető, - kifizető hiányában, vagy ha a kifizető az adó (adóelőleg) alapját képező jövedelem után adót (adóelőleget) nem köteles megállapítani - a jövedelmet szerző magánszemély 27 százalékos mértékű egészségügyi hozzájárulást fizet az adóévben kifizetett, juttatott, az Szja tv. szerinti összevont adóalapba tartozó jövedelemnél az adó (adóelőleg) alap számításánál figyelembe vett jövedelem után.

Felhívjuk szíves figyelmét, hogy az Szja tv. 29. §-a értelmében, ha a jövedelem után a magánszemély kötelezett a szociális hozzájárulási adó, a 27 százalékos mértékű egészségügyi hozzájárulás megfizetésére - kivéve, ha az költségként elszámolható, vagy azt számára megtérítették -, a megállapított jövedelem 78 százalékát kell jövedelemként figyelembe venni.

Az önálló tevékenységgel összefüggésben a magánszemély által megfizetett 27 százalékos mértékű eho az Szja tv. 3. számú melléklete alapján költségként elszámolható, ezért az önálló tevékenységből származó jövedelem megállapítása során nem alkalmazható az úgynevezett 78 százalékos szabály. Az egyéb jövedelem esetében az Szja tv. 28. § (1) bekezdése alapján a bevételnek nem része a megszerzése érdekében a magánszemély által viselt szabályszerűen igazolt kiadás, a így tehát a magánszemélynek lehetősége van költséget elszámolni, vagyis e tétel vonatkozásában sem alkalmazható a 78 százalékos szabály.

Tájékoztatjuk, hogy a válaszlevélben részletezettek szakmai véleménynek minősülnek, kötelező jogi erővel nem bírnak."

Korrekt, részletes válasz, annyit tennék hozzá, hogy 2016.01.01-től a személyi jövedelemadó mértéke már nem 16%, hanem 15%.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://bankszamlak.blog.hu/api/trackback/id/tr218928364

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása