HTML

Bankszámlák

2000 óta 22 bankszámlát nyitottam. Már sokszor emlegettem ezt a tényt különböző helyeken, amivel mindenkit megdöbbentettem, de még sehol nem volt rá módom részletesen elmesélni, melyik banknál mikor, miért és hogyan nyitottam számlát, illetve hol, mikor és miért szüntettem meg. A blog egy olyan műfaj, amiben mindezt leírhatom, aztán vagy elolvassa valaki, vagy nem.

Ui: 2009. november 1-je óta a pénzforgalmi szolgáltatás nyújtásáról szóló törvény a bankszámlát úgy hívja, hogy "fizetési számla" Ui2: A bankszámlanyitás egy jó lehetőség arra, hogy egy csinos nő fél órán keresztül csak velem foglalkozzon, ingyen. Ui3: Igen, a banki (retail) ügyintézők többsége nő, kivéve a Citibankban.

Friss topikok

Címkék

Fio Banka

2017.03.15. 20:15 bankszámla

Ma megnyitottam a huszonkettedik, és egyben első külföldi bankszámlámat a Fio Bankánál (pontosabban a cseh Fio banka a.s. szlovákiai fióktelepénél).

Ingyenes számlavezetés, ingyenes átutalás a SEPA-övezeten belül bármely, euróban vezetett számlára, ingyenes bankkártya, angolul is működő internet bank, mi kellene még? Nekem pl. egy közelebbi, hétköznap késő estig, vagy hétvégén (vagy legalább szombaton) is nyitva tartó bankfiók. Mivel azonban ilyen nincs, a legközelebbi, érsekújvári (Nové Zámky) fiókba mentem, mely hétköznap 8:30-17:00-ig van nyitva, így ezt ma (2017.03.15) volt célszerű megtenni, amikor nálunk munkaszüneti nap van, Szlovákiában viszont nem. Úgy tűnik, erre más is rájött (vagy olvasta az előző blogbejegyzésemet :-)), mert rajtam kívül is volt 2 magyar a fiókban, akik számlát nyitottak, mellesleg mindkét ügyintéző magyar (vagy legalábbis beszél magyarul és magyarnak hangzó neve van, ne menjünk bele azzal kapcsolatos vitába, hogy ki a magyar).

Magyarországi viszonyokhoz képest hihetetlen gyorsan ment a számlanyitás, kb. 15-20 perc alatt végeztünk is, úgy hogy még készpénzt is fizettem be, valamint kipróbáltam, hogy be tudok-e lépni az internet bankba (be tudtam). Nem kellett száz papírt aláírni, összesen 2 papírt kellett aláírni, a számlaszerződést (ebben már benne volt az internet bank igénylés is) és a bankkártya igénylést (mivel az is ingyenes, igényeltem, egyszer-egyszer még lehet, hogy használni is fogom, ha az eurózónában járok, vagy interneten rendelek valamit az eurózónából). Nem kellett tényleges tulajdonosi nyilatkozatot kitölteni és aláírni, nem kellett aláírni, hogy tájékoztatást kaptam a betétbiztosításról, nem kellett kérdőívet kitölteni, nem nyomtattak 100 oldalas üzletszabályzatot (azt elküldték e-mailen, és csak 89 oldal ;-)), nem kérdezték meg, mire akarom használni a számlát, nem akartak még biztosítást, lakástakarékpénztári szerződést, hitelkártyát, meg minden egyebet rám sózni, úgy ment minden, mint egy álomvilágban, ahol tényleg a bank van az ügyfélért.

Ami viszont kicsit aggaszt a Fio Banka kapcsán, a tőkeellátottság mértéke. A 2015. évi mérlegében a mérlegfőösszeg arányos saját tőkéje mindössze 1,82% volt, ráadásul rohamosan csökkenő tendenciát mutat, előző évben ez a szám még 2,45% volt. Bár az megnyugtató, hogy nem a tőke lett kevesebb, nyereségesen működik a bank, viszont rohamosan növekszik a betétállomány (az előző évi 40,9 Mrd-ról 57,6 Mrd CZK-ra). Ugyanakkor a neve sem túl biztató a banknak (eszperantóul fia banko=aljas/gonosz/ocsmány/megvetendő bank). Csak reménykedni tudok benne, hogy valahol megáll ez a folyamat, sikerül feltőkésíteni és nem szolgál rá a nevére. Mindenesetre 100.000 euróig biztosítva vannak a bankbetétek Szlovákiában is, ennél többet pedig egyébként sem terveztem ezen a számlán tartani (nem mintha lenne ennél több).

9 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://bankszamlak.blog.hu/api/trackback/id/tr6912340901

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

T. Norberto (törölt) 2017.05.05. 20:33:55

Szia!
Egy email címet kérhetnék tőled, hogy kérdezhessek valamit privátban?
Köszi!

petrobol 2017.06.28. 23:43:49

Szia!
Rejtett költségek, apróbetűs részek?
Milyen bankkártya tartozik hozzá? Alkalmas egy érintéses fizetésre, online vásárlásra?
Köszi
Péter

petrobol 2017.06.28. 23:45:49

Bankkártya csak első évben ingyenes?
A teljes ingyenességnek nincs valamilyen számlán tartott minimális egyenleg követelménye?

bankszámla 2017.07.01. 22:02:06

@petrobol: Nincsenek rejtett költségek. A dombornyomott Mastercard kártya ingyenes, ami alkalmas egy érintéses fizetésre és online vásárlásra, utóbbit már ki is próbáltam.

bankszámla 2017.07.01. 22:04:07

@petrobol: Nem csak az első évben ingyenes a kártya, a számlán tartott minimális egyenleg 10 euró (gyakorlatilag veheted úgy, hogy ez egy egyszeri számlanyitási költség, hiszen amíg megtartod a számlát, ahhoz a 10 euróhoz nem férsz hozzá).

bankszámla 2017.07.01. 22:16:26

@petrobol: Persze, ha nagyon bele akarunk menni az apróbetűs részletekbe, lehet találni rejtett költségeket annak, aki rosszul használja, pl. elfelejtett PIN kód újragyártása 7€. Készpénzfelvétel ATM-ből havi 1 alkalommal ingyenes (a világon bárhol), utána 1,2€. Egyenleglekérdezés ATM-nél: 0,3€, PIN-kód módosítás: 0,7€, limit módosítás személyesen: 1€ (internet bankon keresztül ingyenes), kártya pótlás: 3,5€, sürgősségi kártyapótlás külföldön: 200€, pénzküldés MasterCard MoneySend-en keresztül: 1%, min. 1€, utasbiztosítás: havi 1,5-4,5€, biztosítás lopás/elvesztés esetére: havi 0,4-2€, jogi védelem: 20-40€/év

clubdio 2022.07.15. 09:39:46

Még mindig használod?
Mi a tapasztalatod?
Elég vegyesek a vélemények a neten, a bankkal kapcsolatban.
Érdekelne a te tapasztalatod, mert szeretnék én is nyitni valahol. :)

bankszamlak 2022.07.15. 14:30:20

Minimálisan, de még mindig használom. Időnként kapok rá átutalást, majd onnan ingyen tovább utalom. Eddig nem volt vele gondom, de mostmár a Wise-nál is van saját egyedi eurós bankszámlaszámom (meg forintos, dolláros, stb.).
süti beállítások módosítása