HTML

Bankszámlák

2000 óta 22 bankszámlát nyitottam. Már sokszor emlegettem ezt a tényt különböző helyeken, amivel mindenkit megdöbbentettem, de még sehol nem volt rá módom részletesen elmesélni, melyik banknál mikor, miért és hogyan nyitottam számlát, illetve hol, mikor és miért szüntettem meg. A blog egy olyan műfaj, amiben mindezt leírhatom, aztán vagy elolvassa valaki, vagy nem.

Ui: 2009. november 1-je óta a pénzforgalmi szolgáltatás nyújtásáról szóló törvény a bankszámlát úgy hívja, hogy "fizetési számla" Ui2: A bankszámlanyitás egy jó lehetőség arra, hogy egy csinos nő fél órán keresztül csak velem foglalkozzon, ingyen. Ui3: Igen, a banki (retail) ügyintézők többsége nő, kivéve a Citibankban.

Friss topikok

Címkék

Forgalomból kivont, de még beváltható bankjegyek

2015.04.01. 20:00 bankszámla

Újabb ismeretterjesztő írás következik.

Múlt pénteken egy nemzetközi rendezvényen egy cseh résztvevő kérdezte meg, hogy beváltanék-e neki két 200-as bankjegyet. Én azt mondtam, természetesen, mert bár sokan nem tudják, de a 200-as bankjegy még 2029-ig beváltható (ma be is váltottam). Sőt, még a lila ötszázas, a zöld ezres, a barna ötezres és a hologramfólia nélküli kék ezres is beváltható. Nálunk ugyanis nem úgy megy a bankjegyek forgalomból történő kivonása, mint annak idején Németország újraegyesítésekor, amikor is 2 hét állt rendelkezésre, hogy a kelet-német márkát nyugat-német márkára váltsák. (Múlt pénteken láttam (ismét) a Good bye, Lenin! című filmet, melyben ez a téma is előkerült.) Nálunk, ha az MNB kivon a forgalomból egy bankjegyet, akkor az MNB-nél még 20 évig, a kivont érmét pedig 5 évig költségmentesen névértéken át lehet váltani törvényes fizetőeszközre. Sőt, 3 évig valamennyi hitelintézet és posta is köteles a forgalomból kivont bankjegyet vagy érmét beváltani. A jelenleg beváltható bankjegyekről a http://www.mnb.hu/Root/MNB/Bankjegy_es_erme/penztari-szolgaltatasok-lakossag-reszere/bevont-de-meg-atvalthato-fizetoeszkozok címen, az MNB lakossági pénztárának elérhetőségéről és nyitva tartásáról pedig a http://www.mnb.hu/Root/MNB/Bankjegy_es_erme/penztari-szolgaltatasok-lakossag-reszere/penztar-contact címen találsz részletes információt.

3 komment

süti beállítások módosítása