HTML

Bankszámlák

2000 óta 22 bankszámlát nyitottam. Már sokszor emlegettem ezt a tényt különböző helyeken, amivel mindenkit megdöbbentettem, de még sehol nem volt rá módom részletesen elmesélni, melyik banknál mikor, miért és hogyan nyitottam számlát, illetve hol, mikor és miért szüntettem meg. A blog egy olyan műfaj, amiben mindezt leírhatom, aztán vagy elolvassa valaki, vagy nem.

Ui: 2009. november 1-je óta a pénzforgalmi szolgáltatás nyújtásáról szóló törvény a bankszámlát úgy hívja, hogy "fizetési számla" Ui2: A bankszámlanyitás egy jó lehetőség arra, hogy egy csinos nő fél órán keresztül csak velem foglalkozzon, ingyen. Ui3: Igen, a banki (retail) ügyintézők többsége nő, kivéve a Citibankban.

Friss topikok

Címkék

Címletváltás, avagy mihez kezdjünk érmekészletünkkel?

2016.04.25. 18:00 bankszámla

2015. szeptember 1-jén megszűnt a díjmentes címletváltás lehetősége a postán. Míg korábban címletenként 100 db, később 50 db bankjegy, ill. érme váltása ingyenes volt, a jelenlegi (2016.01.01-től hatályos) díjszabás szerint bankjegy bankjegyre történő váltása esetén az átadott készpénz névértékének 2,57%-át, míg bankjegy érmére, érme bankjegyre, illetve érme érmére történő váltása esetén az átadott készpénz névértékének 7,41%-át kell kifizetni jutalékként, ha a postán váltunk készpénzt. (Update: 2016.05.05-től bizonyos feltételekkel a nagy címletek kisebbre váltása ismét díjmentes lett, ennek részletei itt találhatók meg. Update (2017.01.18): Az előző linken már nem érhetők el a díjmentes készpénzváltás feltételei, helyette a Magyar Posta Egyes Pénzforgalmi Szolgáltatásainak Általános Szerződési Feltételei IV. FEJEZET 1.5 pontjában találhatók.) De akkor mit tehetünk, ha már rengeteg érme gyűlt össze nálunk?

Az első lehetőség, hogy elköltjük. Ebben az esetben arra kell figyelni, hogy amennyiben a vásárlás során – akár több címletből, összesen – 50 darabnál több érmével szeretnénk fizetni, a kereskedő nem köteles azt elfogadni. (Mondjuk én azt sem próbálnám ki, hogy az étteremben pont 50 db 20 Ft-ossal fizetem ki az ebédemet.)

Ha már itt tartunk, az is egy gyakran boncolgatott téma, hogy nagy értékű (pl. 20.000 Ft-os) bankjegyet kötelesek-e elfogadni a kereskedők, vagy pl. a buszsofőr, akitől 250 Ft-os jegyet akar venni valaki. Ezzel kapcsolatban sokan abban a tévhitben élnek, hogy mivel a 20.000 Ft-os bankjegy is törvényes fizetőeszköz, minden esetben kötelesek azt Magyarországon fizetésre elfogadni. Valójában azonban visszautasítható a bankjegyek és érmék elfogadása, ha a kereskedő az áru értékénél aránytalanul nagyobb címletből nem tud visszaadni. Persze sokan arra hivatkoznak, hogy dehát az automata csak 10 v. 20 ezer forintos bankjegyeket ad, mikor felveszem a díjmentesen felvehető havi 150.000 Ft-ot. Nekik itt hívom fel a figyelmét arra, hogy az ERSTE Bank automatáinál (nem csak az ERSTE Bank által kibocsátott, hanem bármely bankkártyával) lehetőség van megadni a címletigényünket (címletenként max. 10 db), így a havi 2 ingyenes készpénzfelvétel keretében kérhetünk akár 20 db 1000 Ft-os, 20 db 5000 Ft-os és 3 db 10.000 Ft-os bankjegyet is.

Na de ott tartunk, hogy mit csináljunk, ha sok érménk van. Az első lehetőség tehát a vásárlás, ebben az esetben legfeljebb 50 db érmével fizethetünk egyszerre, de pl. a BKK automatái csak 30 db-ot fogadnak el, utána visszadobálják, úgyhogy automatából még egy 250 Ft-os HÉV jegyet sem lehet kizárólag 5 Ft-os érmékkel fizetni (a kalauznál elvileg lehet, de ezt még nem mertem kipróbálni).

A második lehetőség: befizetni a bankszámlánkra. Ebben az esetben meg kell nézni a hirdetményt, mert bár a készpénzbefizetés a saját bankszámlánkra általában ingyenes, de érmebefizetés esetén itt is általában kikötik, hogy max. 50 v. 100 db érméig ingyenes. Pl. az ERSTE Bankban 50 db-ig ingyenes, 50 db felett 1,075%, min. 54 Ft az érmebefizetés díja. Úgyhogy múlt héten egyik nap 50 db 5 Ft-os, másik nap 50 db 10 Ft-os, a harmadik nap 50 db 20 Ft-os érmét fizettem be a számlámra. Nem tudom, mennyire néznének hülyének,ha közvetlenül az egyik befizetés után már húznám is a sorszámot a következő befizetéshez, úgyhogy én inkább elosztottam napokra, és egy nap csak egyszer fizettem be 50 db érmét.

A harmadik lehetőség: címletváltás a számlavezető bankunknál. Általában a bankok a saját ügyfeleik részére lehetővé teszik a címletváltást. Itt megint csak a hirdetményt kell megnéznünk. Pl. az ERSTE Banknál 50 darabot meg nem haladó pénzérme illetve bankjegy váltása (kizárólag számlavezetett ügyfeleknek) ingyenes, míg 50 darab felett bankjegy esetén 1,5%-os, érme esetén 3%-os díjjal kell számolnunk. Ez még mindig alacsonyabb, mint a Magyar Posta által alkalmazott díjak.

A negyedik lehetőség: címletváltás aprópénz befizető gépen keresztül. A Magnet Bank újítása, hogy a Balassi Bálint utcai fiókjánál aprópénz befizető gépet helyezett üzembe, melyet bárki használhat (nem csak a Magnet Bank ügyfelei), a gép ad egy cetlit, mely alapján a kasszánál kifizetik a bedobált aprópénz ellenértékét. Jelenleg ez a szolgáltatás akciósan díjmentesen vehető igénybe, az akció visszavonásig tart, a normál díj 10%, így figyelni kell a hirdetményt, mielőtt itt váltanánk, hogy még tart-e az akció. (Update: 2016.04.29-én kipróbáltam ezt a szolgáltatást, működött, 1625 Ft értékű érmét számolt össze. Itt is van felső korlát a darabszámot illetően, naponta legfeljebb 1000 db érme befizetésére van lehetőség., Update: 2017.01.01-jétől már csak 5 000 Ft összeg alatt díjmentes az érmeváltás, 5 000 Ft összeg felett 10% a költsége. Az nem derül ki a hirdetményből, hogy pontosan 5000 Ft esetén mekkora a díj. Update (2016.01.19): A Magnet Bank megkeresésemre tájékoztatott, hogy pontosan 5.000,- Forint még 0%-os díjszabás mellett beváltható.)

Végül az ötödik lehetőség, hogy ez se maradjon ki: az adományozás. Vannak olyan szervezetek, amelyek kifejezetten gyűjtik az aprópénzt, forgalmasabb helyeken, pl. áruházakban kihelyezett perselyekben. Így aki nem szeretne foglalkozni az aprópénz beváltásával, akár jót is tehet vele.

1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://bankszamlak.blog.hu/api/trackback/id/tr698662130

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

szilvasi 2017.01.18. 20:35:15

Én a parkolóautomatákban szoktam hagyni az aprópénzt... :-)
süti beállítások módosítása