HTML

Bankszámlák

2000 óta 22 bankszámlát nyitottam. Már sokszor emlegettem ezt a tényt különböző helyeken, amivel mindenkit megdöbbentettem, de még sehol nem volt rá módom részletesen elmesélni, melyik banknál mikor, miért és hogyan nyitottam számlát, illetve hol, mikor és miért szüntettem meg. A blog egy olyan műfaj, amiben mindezt leírhatom, aztán vagy elolvassa valaki, vagy nem.

Ui: 2009. november 1-je óta a pénzforgalmi szolgáltatás nyújtásáról szóló törvény a bankszámlát úgy hívja, hogy "fizetési számla" Ui2: A bankszámlanyitás egy jó lehetőség arra, hogy egy csinos nő fél órán keresztül csak velem foglalkozzon, ingyen. Ui3: Igen, a banki (retail) ügyintézők többsége nő, kivéve a Citibankban.

Friss topikok

Címkék

Revolut

2019.01.20. 11:28 bankszámla

Új év, új bankkártyák. 2019.01.04-ig a Revolut akciója keretében ingyen lehetett bankkártyát igényelni, úgyhogy ezt 2019.01.01-jén hajnali 5 körül meg is tettem. Ennek annyi volt a feltétele, hogy 10 eurót fel kellett tölteni, azonban ezt utána azonnal le is lehet vásárolni. A virtuális kártyám azonnal létrejött, így azonnal használni is tudtam arra, hogy a DB-Navigator alkalmazásban vegyek egy vonat/buszjegyet a Storkow (Mark), Hirschluch és Flughafen Schönefeld közötti útra 5,70 euróért. Pár nappal később, miután én is hazaértem, megérkezett a fizikai kártyám is, és sikeresen túl vagyok ennek első használatán is, bár ez nem elsőre sikerült. Múlt hétvégén a szentendrei ERSTE ATM-nél próbáltam vele felvenni 1000 Ft-ot, az ATM viszont azt írta, hogy "Az Ön bankja nem elérhető." Korábban olvastam már a Revolut kapcsán, hogy a megbízható működés terén kihívásokkal küzd, előfordul, hogy éppen nem lehet használni a kártyákat, most én is megtapasztalhattam, hogy van ilyen. Szóval ezért is jó, ha több kártyám van, ha egyik nem működik, van másik. Aztán hétfőn a Magnet Bank Astoria ATM-jénél sikeresen felvettem 1000 Ft-ot a Revolut kártyával 3,12 euróért, úgyhogy 1,18 euró maradt a Revolut egyenlegem.

A Revolut előnye a Transferwise-zal szemben, hogy a devizaváltásnak sincs semmilyen költsége. Mondjuk akkor nem tudom, miből élnek, OK, hogy van fizetős szolgáltatásuk is, de nem hiszem, hogy azt olyan tömegesen vennék igénybe, hogy abból finanszírozni lehessen a működést, de ez legyen az ő gondjuk.

Hátránya, hogy nem lehet forintban feltölteni, tehát ha nincs euróban bevételem, akkor az első pénzváltáson a Transferwise-nál csak elbukom 0,4%-ot. További hátránya a megbízhatatlan működés, így pedig inkább csak egy tartalék kártya jellege lesz, nem hiszem, hogy ezt a kártyát használnám elsődlegesen.

Mire fogom használni? Internetes vásárlásokhoz tök jó a virtuális kártya, a Transferwise kártyámról át tudok tölteni mindig akkora összeget, amennyit éppen fel akarok használni, így biztosan nem fognak többet beterhelni a kártyámra. Ez különösen olyan megújuló szolgáltatásoknál lehet fontos, amit nem szeretnék megújítani. Pl. egyszer előfizettem a The Economist c. folyóiratra, akkor CIB internet kártyával fizettem, amin csak az egyszeri előfizetési díjnak megfelelő összeg volt, nehogy véletlenül beterheljék a következő periódusra is. Az előfizetés lejárata előtt jeleztem, hogy nem kívánom megújítani az előfizetésemet. Egyszer csak felhívtak telefonon, hogy nem tudták beterhelni a következő előfizetési díjamat, mondtam, hogy persze, hogy nem, mert nem is szeretném meghosszabbítani az előfizetésemet, mint ahogy azt meg is írtam az ügyfélszolgálatnak. Ezután ismét megírtam, hogy nem kívánom meghosszabbítani az előfizetésemet. De egyszer csak megint felhívtak, hogy nem sikerült beterhelniük az előfizetési díjamat, ismét elmondtam, és ismét megírtam az ügyfélszolgálatnak, hogy nem kívánom meghosszabbítani az előfizetésemet. De harmadszor is felhívtak, hogy nem tudták beterhelni az előfizetési díjamat, úgyhogy harmadszor már az összes létező e-mailcímükre elküldtem, hogy nem kívánom meghosszabbítani az előfizetésemet, mire végre jött egy válasz, amiben nagyon sajnálkoztak, és megkérdezték, hogy miért nem, úgyhogy végül azt írtam (angolul), hogy azért, mert nem tudok angolul. Ez után már nem hívtak többet. Úgyhogy az ilyen megújuló előfizetésekkel nagyon kell vigyázni, csak olyan kártyaszámot szabad megadni hozzájuk, amin csak annyi pénz elérhető, amennyi az első előfizetésre kell, különben simán előfordulhat, hogy még hónapokig terhelik az előfizetési díjat, hiába mondom le az előfizetést.

Ezen kívül eurózónán kívüli vásárlásokhoz, készpénzfelvételekhez lehet, hogy fogom használni a Revolutot, pl. Csehországban szoktam járni, jövőre tervben van Kanada is. Bár tulajdonképpen, ha a Transferwise-nál váltok eurót 0,4% költséggel, majd abból díjmentesen cseh koronát, kanadai dollárt a Revolutnál, akkor ugyanott vagyok, mint ha a Transferwise-nál közvetlenül forintból váltanék cseh koronát, kanadai dollárt 0,4% költséggel. Akkor a Revolut kártya lehet, hogy csak ilyen tartalék marad, vagy pl. arra jó, ha a Transferwise-nál kifogynék a havi 200 GBP ingyenes készpénzfelvételi keretből, akkor a Revolutnál még mindig van havi 200 EUR keretem ingyenes készpénzfelvételre. Meg az eurózónában havi 1 alkalom összegtől függetlenül a Fio Bankánál ingyenes, ezt decemberben ki is használtam.

1 komment

süti beállítások módosítása