HTML

Bankszámlák

2000 óta 22 bankszámlát nyitottam. Már sokszor emlegettem ezt a tényt különböző helyeken, amivel mindenkit megdöbbentettem, de még sehol nem volt rá módom részletesen elmesélni, melyik banknál mikor, miért és hogyan nyitottam számlát, illetve hol, mikor és miért szüntettem meg. A blog egy olyan műfaj, amiben mindezt leírhatom, aztán vagy elolvassa valaki, vagy nem.

Ui: 2009. november 1-je óta a pénzforgalmi szolgáltatás nyújtásáról szóló törvény a bankszámlát úgy hívja, hogy "fizetési számla" Ui2: A bankszámlanyitás egy jó lehetőség arra, hogy egy csinos nő fél órán keresztül csak velem foglalkozzon, ingyen. Ui3: Igen, a banki (retail) ügyintézők többsége nő, kivéve a Citibankban.

Friss topikok

Címkék

Consorsbank

2017.01.14. 18:00 bankszámla

A huszonkettedik, és egyben első külföldi bankszámlámat itt NEM nyitottam meg.

A Consorsbank a francia BNP Paribas németországi fióktelepének egy önálló márkanév alatt működő direktbanki szolgáltatása. A direktbanki szolgáltatás azt jelenti, hogy bankfiókjuk nincs, mindent interneten, telefonon, illetve postán lehet ügyintézni. A számlanyitás pedig úgy történik, hogy miután interneten megadtuk az adatainkat, letölthetünk és kinyomtathatunk, vagy postán elküldenek nekünk egy Postident kupont, mellyel bármely németországi postára be lehet fáradni, ahol személyi igazolvány vagy útlevél és lakcímkártya bemutatásával azonosíthatjuk magunkat, az okmányaink alapján a postai dolgozó által kitöltött adatlapot aláírjuk, amit a posta továbbít a banknak (ingyen, legalábbis a potenciális ügyfélnek nem kell érte fizetnie), majd a bank elbírálja kérelmünket. Nálam ez az elbírálás negatív eredménnyel zárult. Nem tudom, pontosan milyen szempontok alapján történik a bírálat, lehet, hogy lakcím alapján bírálják el, bár önmagában a külföldi lakcímnek nem kéne problémát okoznia, mielőtt elkezdtem volna a számlanyitási folyamatot, külön rákérdeztem e-mailben, hogy magyar állampolgárként, magyarországi lakcímmel nyithatok-e számlát náluk, és arra azt írták, hogy igen. Bár németül válaszoltak az angol nyelvű e-mailemre, de legalább válaszoltak, másik két németországi bankkal is próbálkoztam, de az egyik (Comdirect) csak annyit válaszolt, hogy ismételjem meg a kérdésemet németül, a másik (Fidor Bank) pedig azt, hogy csak németországi lakosok nyithatnak számlát.

Még egy lehetőséget lehetne megpróbálni a Consorsbanknál, van náluk olyan, hogy Basiskonto. Ez olyan bankszámla, melynek megnyitására minden EU állampolgár jogosult, feltéve, hogy nincs még másik németországi bankszámlája. Ehhez nem kapcsolódik hitelkártya, valamint a számlanyitáshoz kapcsolódó 50 eurós bónuszt, meg a kártyás vásárlásokhoz tartozó vásárlásonként 10 centes bónuszt sem lehet igénybe venni. Ellenben ez is teljesen ingyenes, mind a számlavezetés, mind az átutalások indítása díjmentes. Ehhez viszont ismét el kellene menni Németországba, amit mostanában nem terveztem.

A másik lehetőséget, ha minden áron (kerül amibe kerül, csak ingyen legyen :-)) ingyenes eurózónás bankszámlát szeretnék, a cseh Fio Banka szlovákiai fióktelepe jelenti. Itt is ingyenes a számlavezetés és az átutalások, és tárt karokkal várják a külföldieket (köztük a magyarokat) is, olyannyira, hogy Pozsonyban (Bratislava) és Érsekújváron (Nové Zámky) magyar ügyintézőjük is van. Itt a problémát a nyitva tartási idő jelenti, kizárólag hétköznap vannak nyitva, nincs egyetlen szombaton nyitva tartó fiókjuk sem. (Bezzeg pl. Zuno Banknak a plázás fiókjai még vasárnap is este 8-ig nyitva vannak, de ott elvárás, hogy legalább ideiglenes tartózkodási helyem legyen Szlovákiában.) Erre megoldást jelenthet pl. március 15., ami Magyarországon munkaszüneti nap, Szlovákiában viszont nem. (Ezt kár volt előre megírnom, így lehet, hogy március 15-én egész napos sorban állás lesz a Fio Banka érsekújvári fiókjában, mert minden magyar számlát akar nyitni. :-)) Viszont kicsit fenntartásaim vannak a Fio Banka tőkehelyzetével kapcsolatban. A 2015. évi mérlegében a mérlegfőösszeg arányos saját tőkéje mindössze 1,82% volt, ráadásul rohamosan csökkenő tendenciát mutat, előző évben ez a szám még 2,45% volt. Bár az megnyugtató, hogy nem a tőke lett kevesebb, nyereségesen működik a bank, viszont rohamosan növekszik a betétállomány (az előző évi 40,9 Mrd-ról 57,6 Mrd CZK-ra). Ugyanakkor a neve sem túl biztató a banknak (eszperantóul fia banko=aljas/gonosz/ocsmány/megvetendő bank).

Szóval ezt még március 15-ig meggondolom, de jó lenne már egy olyan számla, amiről ingyen tudok eurós átutalásokat indítani.

Ui: Az N26 Bank is kínál ingyenes banki szolgáltatást, jelenleg Európa 17 országának lakosai számára érhető el, de Magyarország nincs közte, a szomszédos országok közül Szlovákiában, Ausztriában és Szlovéniában működik.

Szólj hozzá!

süti beállítások módosítása