HTML

Bankszámlák

2000 óta 22 bankszámlát nyitottam. Már sokszor emlegettem ezt a tényt különböző helyeken, amivel mindenkit megdöbbentettem, de még sehol nem volt rá módom részletesen elmesélni, melyik banknál mikor, miért és hogyan nyitottam számlát, illetve hol, mikor és miért szüntettem meg. A blog egy olyan műfaj, amiben mindezt leírhatom, aztán vagy elolvassa valaki, vagy nem.

Ui: 2009. november 1-je óta a pénzforgalmi szolgáltatás nyújtásáról szóló törvény a bankszámlát úgy hívja, hogy "fizetési számla" Ui2: A bankszámlanyitás egy jó lehetőség arra, hogy egy csinos nő fél órán keresztül csak velem foglalkozzon, ingyen. Ui3: Igen, a banki (retail) ügyintézők többsége nő, kivéve a Citibankban.

Friss topikok

Címkék

Hogyan (ne) válasszunk jelszót (pl. internetbankhoz)?

2015.11.29. 21:10 bankszámla

Ismét egy ismeretterjesztő cikk következik.

Sokszor hallani, hogy ne válasszunk túl egyszerű jelszót. De mégis, mi számít túl egyszerűnek, és miért baj az, ha az a jelszavad, hogy password, nem pedig az, hogy Pa55W0rD?

Ahhoz, hogy ezekre a kérdésekre válaszoljunk, induljunk el egy újabb kérdéssel: hogy lehet az, hogy (állítólag) még a bankon belül sem tudja senki a jelszavamat? Akkor mégis hogyhogy csak az én jelszavammal lehet belépni az internetbankba, ha a bankban sincs tárolva egyetlen adatbázisban sem a jelszavam?

A megoldás kulcsa a hash függvény. Hogy ezek pontosan mit is csinálnak, annak a matematikai részleteibe ne menjünk bele, mert én sem igazán értem, de a lényeg az, hogy ezek olyan függvények, amik az egyik irányban viszonylag gyorsan kiszámolhatók, az inverzét viszont rendkívül hosszú ideig tartana kiszámolni. Miért jó ez?

Tegyük fel, hogy az a jelszavad, hogy "password" (ami egyébként az egyik leggyakoribb jelszó a világon!), és az MD-5 hash függvényt használja az internetbank. Amikor te beállítod, hogy az legyen a jelszavad, hogy "password", akkor az internetbanki rendszer kiszámolja ennek az MD-5 hash-ét, ami az, hogy "5f4dcc3b5aa765d61d8327deb882cf99", és ezt menti el az adatbázisba. Amikor te be akarsz lépni az internetbankba, és megadod a jelszavad, akkor megint kiszámolja a rendszer a megadott jelszó MD-5 hash-ét, és ha az megegyezik azzal, ami az adatbázisban van, beenged, ha nem egyezik meg, nem enged be. Viszont a bankban senki nem tudja, hogy mi a jelszavad, csak azt, hogy mi a jelszavad MD-5 hash-e. Akkor miért baj az, ha az a jelszavad, hogy "password"?

Azért, mert a világ tele van hackerekkel, akik megpróbálják visszafejteni a hash-eket. Igen ám, de mint mondtam, ez rendkívül időigényes lenne. Ezért aztán ezt úgy csinálják, hogy fognak egy szótárt, és az összes létező szónak, számnak, és ezek gyakori kombinációjának kiszámolják a hash-ét. De nem csak kiszámolják, sokan közzé is teszik a neten az így létrejött hash-szótárakat. Így aztán, ha rákeresel a Google-on arra, hogy "5f4dcc3b5aa765d61d8327deb882cf99", már az első találatból kiderül, hogy ez a "password" MD-5 hash-e.

Tehát, ha szeretnéd megtudni, hogy nem túl gyenge-e a jelszavad, próbáld ki, hogy kiszámolod az MD-5 hash-ét (ehhez rengeteg MD5 hash generátor oldal áll rendelkezésre, pl. ez), majd rákeresel a kapott hash-re a Google-ban. Ha kapsz találatot, akkor javaslom, hogy sürgősen cseréld le a jelszavad. OK, de akkor hogyan lehet könnyen megjegyezhető, mégis biztonságos jelszót készíteni?

Az egyik lehetőség, ha a példaként említett "Pa55W0rD" mintájára fogsz egy szót, és a benne szereplő betűk egy részét az azokra hasonlító számokra cseréled, néhány betűt pedig nagybetűsre cserélsz. A "Pa55W0rD" MD-5 hash-e "3e18e11ffca9c2c7e6f4d53097cf810f", és erre már nem ad találatot a Google. (Update 2016.03.03: Most már erre is ad találatot a Google, konkrétan ezt az oldalt.)

A másik lehetőség, ha fogsz egy szöveget, pl. egy verset, de csak a szavak kezdőbetűit írod le, és esetleg még a végére írsz egy számot. Pl. az Anyám tyúkja alapján egy 8-betű+2 számból álló jelszó: EmaktkAs01. (Ennek a hash-ére sem ad találatot a Google.) Ez a módszer akkor igazán hasznos, ha rendszeresen változtatni kell a jelszót, mert folyamatosan mehetsz tovább a versben.

Végezetül, ha azt hiszed, hogy rajtad kívül úgysem jut eszébe senkinek az a szó, amit jelszónak adtál, akkor valószínűleg tévedsz, az egyik leggyakoribb jelszó az, aminek a hash-e "cad77c7dffc10fcacc77ff0690f2897a". A Google-ban megtalálod, mi az. :-)

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://bankszamlak.blog.hu/api/trackback/id/tr698125622

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása