HTML

Bankszámlák

2000 óta 22 bankszámlát nyitottam. Már sokszor emlegettem ezt a tényt különböző helyeken, amivel mindenkit megdöbbentettem, de még sehol nem volt rá módom részletesen elmesélni, melyik banknál mikor, miért és hogyan nyitottam számlát, illetve hol, mikor és miért szüntettem meg. A blog egy olyan műfaj, amiben mindezt leírhatom, aztán vagy elolvassa valaki, vagy nem.

Ui: 2009. november 1-je óta a pénzforgalmi szolgáltatás nyújtásáról szóló törvény a bankszámlát úgy hívja, hogy "fizetési számla" Ui2: A bankszámlanyitás egy jó lehetőség arra, hogy egy csinos nő fél órán keresztül csak velem foglalkozzon, ingyen. Ui3: Igen, a banki (retail) ügyintézők többsége nő, kivéve a Citibankban.

Friss topikok

Címkék

Transferwise, az olcsó deviza átutalások szolgáltatója

2016.08.14. 13:00 bankszámla

Mostanában gyakran veszek részt külföldi rendezvényeken, így fontos kérdés, hogy hogyan tudom a részvételi díjat olcsón, biztonságosan, kényelmesen és gyorsan befizetni. 5 évvel ezelőtt erre még a Raiffeisen devizaszámlát tartottam a legalkalmasabbnak (lásd a Raiffeisen devizaszámláról szóló bejegyzésemet). Azóta azonban szerencsére találtam jobb megoldást. Sajnos Magyarországon a deviza átutalások rendkívül drágák. A legolcsóbb az FHB Banknál, ahol egy SEPA* átutalás indításának díjtétele 0,15%, min. 1166 Ft, max. 58.401 Ft + 0,30%, maximum 6000 Ft. Tehát ha pl. 100 eurót (310-es árfolyammal számolva 31.000 Ft) szeretnél utalni, az 1259 Ft-ba (4,06€) kerül.

Ezzel szemben a Transferwise-nál az utalás költsége mindössze 0,7%, min. 420 Ft, tehát egy 100 eurós utalást 1,35 eurós költséggel tudsz végrehajtani, úgy, hogy ráadásul forintban indítod az utalást, és az éppen aktuális középárfolyamon váltják át euróra.

A Transferwise-on keresztül a következőképpen működik az utalás:

1. Regisztrálsz a https://transferwise.com/ címen.

2. A Transferwise honlapján kiválasztod, hogy milyen devizából (18 lehetőség közül választhatsz) milyen devizába (36 lehetőség közül választhatsz) szeretnél utalni.

3. Megadod, hogy mekkora összeget szeretnél utalni. Ezt megadhatod az indító- vagy a céldevizában is.

4. Megadod, hogy kinek utalsz, a bankszámlaszámot IBAN formátumban, és a közleményt, amit szeretnél, ha megkapna a címzett az utaláshoz kapcsolódóan.

5. Megkapod a Transferwise indítódevizában vezetett számlájának adatait (HUF esetén ez a magyarországi Raiffeisen Banknál vezetett számla), ahova utalnod kell a megadott összeget, valamint egy kódot, amit az utalás közlemény rovatában kell megadnod.

6. Miután átutaltad az összeget, pár napon belül (HUF->EUR konverzió esetén általában kevesebb, mint 1 napon belül) megtörténik a konverzió, és a Transferwise átutalja az összeget a céldevizában vezetett számlájáról (EUR esetén ez az észtországi LHV Banknál vezetett számla) a kedvezményezettnek.

7. Az átutalás adatairól szóló visszaigazolást letöltheted a Transferwise honlapjáról PDF formátumban.

 

*A SEPA (Single Euro Payments Area) - Egységes Euró Fizetési Övezet, az eurózónából, valamint az eurozónán kívüli EU és EGT tagállamok csatlakozott bankjaiból áll. A SEPA átutalás segítségével bankszámlán (illetve más pénzforgalmi szolgáltató által vezetett számlán) elhelyezett pénzösszeg euró pénznemben a SEPA térség bármely tagállamán belül, illetve egy másik tagállamban vezetett bankszámlára átutalható. A SEPA átutalások fő jellemzője, hogy az alkalmazott üzenetszabványok lehetővé teszik a megbízások végponttól végpontig automatikus feldolgozását, ennek köszönhetően a megbízás összegét legkésőbb az elfogadás napját követő banki munkanapon a kedvezményezett bankjának számláján jóváírják. Az eurózóna tagállamaiban gyakorlatilag a SEPA átutalás vette át a belföldi átutalások szerepét, ugyanannyiba kerül Észtországból Szlovákiába (vagy bármelyik másik két eurózóna tagország között) utalni, mint Németországból Németországba, vagy bármelyik másik eurózóna tagországon belül belföldre.

Magyarországon az alábbi tagok csatlakoztak a SEPA-hoz: 

Budapest Bank Nyrt.
CIB Bank Zrt.
Erste Bank Hungary Nyrt.
FHB Kereskedelmi Bank Zrt.
GIRO Elszámolásforgalmi Zrt.
ING Bank N. V. Magyarországi Fióktelepe
Kereskedelmi és Hitelbank Zrt.
Magyar Államkincstár
Magyar Fejlesztési Bank Zrt.
Magyar Takarékszövetkezeti Bank Zrt.
MKB Bank Zrt.
OTP Bank Nyrt.
Raiffeisen Bank Zrt.
UniCredit Bank Hungary Zrt.

** Az ingyenesség a Transferwise szolgáltatására vonatkozik, és legfeljebb 500 GBP értékű átutalásra érvényes. A belföldi forint átutalás díját meg kell fizetned, aminek a mértéke a bankszámlád kondíciós listájától függ. Én jelenleg a Magnet Banknál és az ERSTE Banknál vezetett számlámról is ingyenesen tudok belföldi forint átutalást indítani, azonban az általam használt bankszámlák kondíciói nem érhetőek el bárki számára. A Magnet Banknál azért tudok ingyen utalni, mert még 2013.08.15 előtt nyitottam számlát, az ERSTE Banknál pedig azért, mert a munkáltatóm is az ERSTE Banknál vezeti a számláját, és szerződést kötöttek kedvezményes munkavállalói számlavezetésre. Jelenleg (2016.08.14), tudtommal, feltételek nélkül a legolcsóbban a Gránit Banknál tudsz utalni, ahol a számlavezetés ingyenes, a bankon kívüli átutalás díja pedig Sztár számlacsomagban 0,3%, min. 75 Ft, max. 6000 Ft, Digitális számlacsomagban 0,4%, max. 6000 Ft (ez 25.000 Ft alatti átutalások esetén olcsóbb, mint a Sztár számlacsomag), Ász számlacsomagban 0,3%, max. 6000 Ft (feltétel min. havi 150.000 Ft jóváírás, max. 2 tételben, vagy minden nap min. 100.000 Ft egyenleg), Bajnok számlacsomagban 0,1%, max. 6000 Ft (feltétel min. havi 280.000 Ft jóváírás max. 2 tételben, vagy minden nap min. 150.000 Ft egyenleg), Bajnok Plusz számlacsomagban ingyenes (feltétel ua. mint Bajnok számla esetén, de a havi számlavezetési díj 990 Ft).

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://bankszamlak.blog.hu/api/trackback/id/tr1910406704

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása